top of page
Matkakertomus Vaasan kuorofestivaaleille 15. - 18.5.2019
Vaasa.jpg

Kuvassa takarivi: Ritva Hurskainen, Ella Mustonen, Markku Juutilainen, Raimo Hiltunen, Raimo Kalevi, Martti Muttonen, Vesa Tuominen.

Keskirivi: Leena Sormunen, Eila Jumppanen, Seija Romppanen, Maija-Liisa Pänttönen, Ulla Vänskä, Katriina Juutilainen

Eturivi: Riitta Kalevi, kuoronjohtaja Ella Kinnunen, Soile Korpelainen, Paula Kankaaka, Arja Kettunen.

Kuvaaja: Rauni Korpelainen

Tässä ei ole kaikki matkalaiset, osa jo kerkesi karata seuraaviin rientoihin.

Keskiviikkona 15.5.2019 klo 9 se alkoi: Innokkaita kuorolaulun ystäviä kerääntyi taidemuseon edessä bussin ympärille kuin mehiläiset hunajan luo valmiina lähtöön. Vaihdettiin viime hetken kuulumisia ja lastauduttiin Pohjolan Matkan autoon. Keräiltiin vielä Tulliportinkadulta, Noljakasta ja Ylämyllyltä loputkin kuorolaiset ja lähdettiin Vaasaa kohti matkustamaan. Tunnelma oli rauhallinen, mussuteltiin eväitä, räplättiin kännykkää tai tablettia, katseltiin maisemia, virkattiin, luettiin lehteä ja laulettiin yhdessä. Kuopion läheltä otettiin kyytiin vielä yksi matkalainen ja pidettiin taukoa Siilinjärven Helmisimpukassa aamukahvin verran. Tyytyväisten matkalaisten auto pysähtyi seuraavan kerran Viitasaaren ABC:llä, jossa pidettiin ruokatauko. Vesa ehti jo käydä uimassakin Keiteleen vesistössä. Sää oli aurinkoinen muttei kuuma. Viimeisen kerran jarrua painettiin Kyyjärvellä aivan pikaisesti, mutta siinäkin ajassa osa ehti jo ostoksiakin tehdä, tehokasta toimintaa! Lopulta klo 17 jälkeen saavuimme Vaasaan Sokos Hotel Vaakunaan. Hotellissa olikin jo valmiiksi järjestäydytty niin että he jakoivat vain avainkortit ja sisäänkirjautuminen meni sukkelaan. Majoituttiin huoneisiin ja sitten klo 19:ksi mentiin yhdessä kulttuurikeskus Fannyyn harjoittelemaan reissun kappaleita. Tunnin verran harjoiteltiin ja sitten hajaannuimme kuka minnekin ja lopulta nukkumaan.

 

Torstai 16.5. alkoi hotellin aamiaisella. Päivän ensimmäinen esiintyminen oli Himalajan palvelukodissa. Linjurilla sinne suuntasimme jo klo 12 ja kertasimme vielä kappaleet esiintymistilassa. Väkeä olikin tila täysi, n. 30 kuulijaa. Esiintyminen meni hyvin eikä suurempia mokia sattunut. Tosin kun miehet aloittivat lauluaan Hiljaisuus protestoitiin viereisellä rakennustyömaalla räjäyttämällä kalliota. Pieni ristiriita siis. Kuljettajamme Jukka Hurskainen kävi auton hakemassa ja siirryimme keskustaan. Sitten olikin muutama tunti aikaa ja moni vietti aikaa ainakin ruokailun merkeissä. Klo 17 oli päivän toinen ja viimeinen esiintyminen pop-up-konsertti Frans & Nicole -ravintolassa. Parkkeerasimme sopivaksi katsomaamme paikkaan, tapailimme vähän alkuja ja sitten H-hetken koittaessa esiinnyimme. Kuulijoita ei montaa ollut, kahden käden sormilla yhteensä jos lasketaan nekin jotka olivat jo syömässä kun tulimme. Siellä joku osoitteli meitä kaukoputkella varustetulla kameralla ja kas, seuraavan päivän Pohjalainen-lehdessä komeilimme me, itäisen maan edustajat. Heh! Tekstissä oltiin huolestuneita siitä että löytääkö yleisö kuorojen luo koska tapahtumaa oli jouduttu levittämään ympäri kaupunkia Rewell-centerin esiintymispaikan muututtua myyntipaikaksi.

 

Frans & Nicolen jälkeen oli vuorossa yhteisharjoitukset Wasa Bygdekörin kanssa pienen kävelymatkan päässä. Meille olikin siellä pöytä katettuna, kahvia/teetä ja voileipää ja keksiä ja turinointia. Ja tästä sitten siirryttiin harjoitustilaan ja lomittauduttiin yhdeksi isoksi kuoroksi. Harjoittelimme kappaleita sekä meidän Ella Kinnusen johdolla että heidän Piia Ahosen johdolla. Kun yhteisesitykseen tarkoitetut kappaleet oli harjoiteltu Joensuun Laulu poistui ja jätti Bygdekörin vielä harjoittelemaan omia kappaleitaan. Iltaa kuoromme vietti yhdessä ja erikseen kukin haluamallaan tavalla, alkavia flunssan oireitakin lääkittiin taikajuomilla.

 

 

 

Perjantai 17.5. oli muodostumassa pitkäksi päiväksi: kolme esiintymistä tiedossa. Aamulla oli vähän aikaa nauttia auringonpaisteesta mutta sitten klo 11:ksi mentiin kirjastolle, jossa oli non-stop-konserttitapahtuma. Saimme harjoitustilan, avasimme siellä äänet ja pikkuisen hiottiin kappaleita. Non-stopin aloitti paikallinen lasten kuoro ja vaikka oli arkipäivä sali oli kuuntelijoita täynnä. Lasten jälkeen oli meidän vuoromme. Meillekin jäi lasten jäljiltä vielä paljon kuuntelijoita ja mielellään toimme heille terveisiä Itä-Suomesta ja esittelimme laulutaitojamme suomeksi ja ruotsiksi. Kirjastolta pyrähdimme taas keskustaan, oli pienen ruokailun vuoro, vaatteiden vaihto ja klo 14.30 alkoi harjoittelu Baptistikirkossa, jonne oli suunniteltu yhteiskonserttimme Wasa Bygdekörin kanssa klo 16. Kertailimme kappaleita yhdessä ja erikseen, mietittiin istuma- ja seisomapaikkoja ja odottelimme yleisöä, jota saapui ihan mukavasti. Esiintymiset sujuivat oikein mukavasti, kirkossa oli hyvä laulaa. Kolmantena esiintyjänä oli mieskuoro Vox Luminum, erittäin taitava ryhmä. Konserttimme loppui klo 17.30 ja siirryttiin taas vaihtamaan vaatteita hotellille. Klo 20 alkoi illan kohokohta: kuorojen ilta. Tässä oli järjestetty (maksullinen) päivällinen halukkaille kuoroille. Samalla oli tavallaan myös meidän kuorojen (Joensuun Laulu/Wasa Bygdekör) karonkka yhteiskonsertin jälkeen. Meille oli varattu Joensuun Laululle ja Bygdekörille omat yhteiset pöydät ja niinpä moni meistä meni "sekaisin". Omassa pöydässäni oli meidän ruotsin taitaja Paula ja Bygdeköriläisiä joten keskustelu kulki pääasiassa ruotsiksi, välillä ymmärsin ja osallistuin keskusteluun suomeksi, välillä en ymmärtänyt ja hymyilin nätisti hiljaa. Pikkuhiljaa sai hakea seisovasta pöydästä itselleen alkupaloja ja siitä siirtyä pääruokaan. Joensuun Laululla oli myös esiintymisvuoro tässä kuorojen illassa ja kävimme luikauttamassa laulumme ja yleisö oli innokkaasti mukana. Sitten allekirjoittanut siirtyi jälkiruoan kimppuun. Ennen esiintymistä ei kärsinyt syödä liikaa että jaksaa laulaa nopeatahtisia rallejamme Sahtilaulu ja Dansa och Springa. Niissä pitää olla keuhkoilla kaikki tila hengittää. Välillä esiintyi paikallinen tanssibändi ja musiikin ystäviä kokoontui tanssimaan. Sitten taas parketille kokoontui eri kuoroja esiintymään, yhden kuoron solistina oli jopa Charles Plogman! Ilta loppui puolen yön jälkeen mutta allekirjoittanut siirtyi hotellille jo aikaisemmin pitkän päivän uuvuttamana.

 

La 18.5. oli kotiinpaluupäivä. Linja-autommekin oli saanut tuulilasiinsa uuden kyltin "Ellan murut". Mutta ettei totuus unohtuisi niin vielä oli yksi non-stop esiintyminen kirjastolla klo 12.40. Luikautimme saman setin kuin eilenkin kirjastolla. Tällä kertaa kuulijoita ei ollut kymmentäkään. Mutta se ja sama, me esiinnymme samalla innolla yleisön lukumäärästä välittämättä. Sitten viimeiset vessassakäynnit, vaatteiden vaihdot, bussin luona ryhmäkuvaukset ja lastautuminen autoon. Kävimme vielä ennen lähtöä Vanhassa Vaasassa ajelemassa mutta emme kuitenkaan jalkautuneet sinne. Kotimatkalla sitten rentouduttiin ja lepäiltiin kuka mitenkin, pysähdyttiin Alajärven ABC:lle kahville, Viitasaaren ABC:lle syömään ja Vuorelan ST1:lle vielä kertaalleen jaloittelemaan, jossa jäikin jo ensimmäinen matkalainen pois. Itse asiassa Vaasaan jäi jo kaksi matkalaista. Viitasaaren seisova pöytä ehti sulkeutua joten tehtiin puhelimitse tilaus etukäteen, lähinnä hampurilaisia ja pitsaa oli tilauksessa. Joensuuhun saavuttiin klo 21 jälkeen varistellen matkalaisia matkalle ja viimeiset jäivät keskustaan museon luo. Hyvästeltiin ja kiiteltiin puolin ja toisin, mutta ei sentään kaikille vielä hyviä kesiä toivoteltu, olihan perjantaina tulossa vielä kuoron viimeinen tapaaminen.

Kuten aina, matka oli mukava ja olen kyllä valmis lähtemään taas uudelleen Vaasaan. Kuljettajamme Jukka Hurskainen teki vapaaehtoistyötä palkatta ja olemme hänelle todella kiitollisia. Kyyti oli turvallista ja tasaista. Ilmojen haltija oli myös puolellamme, sää oli aurinkoinen koko matkan ajan ja viimeisinä päivinä oli jo aika lämminkin. Mitään suurempia kömmähdyksiä ei sattunut, mitä nyt se rakennustyömaan räjäytys hiljaisen kappaleen aikana, vessanpönttöön pudonnut kännykkä ja tanssilattialle pudonnut alushame. Pitäähän sitä aina olla jotain muistelemista. Puheenjohtajamme Ritva toimi kuin tunnollinen ja huolehtivainen kanaemo, kaikki pysyivät mukana matkassa ja kaikista asioista tuli huolehdittua niin ettei mitään hässäkkää päässyt syntymään. Jos hän hakee joskus töihin matkanjohtajaksi uskon puhuvani koko kuoron puolesta kun sanon että olemme valmiita kirjoittamaan hänelle myönteisen suosituskirjeen. Ja erityiskiitos myös Ella Kinnuselle, meidän kuoronjohtajallemme. Saimme kiireisestä aikataulusta huolimatta hyvän laulusetin kasaan ja esitykset toimimaan. Olen myös kiitollinen koko matkaseurueelle, meillä on todella hyvä henki ja arvostan tätä kovasti. Aikuisia sivistyneitä ihmisiä kaikki. Bygdekör ansaitsee myös kiitokset konsertin ja harjoitusten järjestämisestä ja odottelemme olisivatko he tulossa vierailemaan luoksemme Itä-Suomeen.

 

Joensuussa 31.5.2019

Soile Korpelainen, sihteeri

Joensuun Laulu ry

bottom of page