top of page

MATKAKERTOMUS VAASAN KUOROFESTIVAALEILLE KE 4.5. - LA 7.5.2016

 

Ke 4.5.2016

Lähtö oli torin reunalta klo 9. Ilma oli kesäisen aurinkoinen ja lämmin, aurinkolasit oli tarpeen. Osmo Vänskän bussi vei meitä kohti määränpäätä. Reitti kulki Kuopion kautta Siilinjärvelle. Pidimme kahvitauon Kasurilan Shellillä ja ruokatauon Viitasaaren ABC:llä. Viimeinen lyhyt pysähdys oli Lapuan ABC:llä. Välimatkoilla teimme kuka mitäkin, luettiin lehtiä, juteltiin, virkattiin, täytettiin veroilmoitusta, tehtiin läksyjä ja laulettiinkin varovasti ettei auton tärinässä ja ilmastoinnissa ääni menisi ennen perille pääsyä. Perillä Osmo toi suoraan Sokos Hotelli Royalin eteen. Kirjauduimme sisään ja huokaisimme huoneissa ennen kuin kokoonnuimme klo 18.30 respan eteen. Ritva ja Hanna-Kaisa olivat etsineet festaritoimiston ja selvittäneet meille harjoituspaikan. Ritva keräsikin lauman kokoon ja menimme kaupungintalolle harjoittelemaan klo 19:ksi. Sielläpä aikaa vierähtikin, vähän ennen klo 21 lähdimme valumaan hotellille. Siinäpä olikin päivällä pituutta.

 

To 5.5.2016 Helatorstai

Aamulla nautittiin runsas ja monipuolinen hotelliaamiainen omaan tahtiin. Aamupäivä oli omaa aikaa. Shoppailu ei oikein onnistunut, oli helatorstai. Mutta sää oli mitä parahin, aurinkoa ja päivän lämpömaksimi +17, ei paha toukokuun lämpötilaksi. Kaupungin vähät terassit olikin kansoitettu, osa meistä siellä seassa. Rewell Centerissä alkoi päivällä esitykset ja niitäkin moni kävi kuuntelemassa. Päivän ensimmäinen velvollisuus oli koontua klo 13.40 kaupungintalon luo, josta meidät johdateltiin harjoituspaikkaan näköetäisyydellä ortodoksikirkosta. Paikka oli ilmeisesti joku entinen teatteri/esiintymistila. Korostan sanaa Entinen: Paikka oli ilmeisesti homeessa, ainakin haisi siltä ja allekirjoittaneen ääni meni harjoitussession aikana pohjamutiin. Mikon Mynthoni ja poistuminen tiloista esitykseen auttoivat kummasti. Ortodoksikirkko oli vanha tiilirakennus, joka ei sisätiloiltaan ollut suuren suuri. Istuimia oli haalittu jostain sekalainen kokoelma. Paikka oli mielettömän hyvä akustisessa mielessä laulaa. Allekirjoittaneen teki mieli melkein kesken kappaleen päivitellä asiaa. Lisäksi tilaa oli niin paljon että esiinnyimme kaaressa, joka auttoi kuulemaan muita ääniä. Esiinnyimme ensimmäisenä ja osa poistui paikalta meidän osuutemme jälkeen, minä ainakin.

Amarillo-ravintolaan oli varattu koko kuorolle ja aveceille pöytä päivällismatineaan klo 18. Ruuatkin oli tilattu etukäteen joten listojen kanssa ei enää tarvinnut miettiä. Kaksi kuoroa esiintyi matineassa, eka oli kuuden miehen setti ja aika hiljainen siis ja vaikea kuulla meluisessa ravintolassa. Toinen olikin sitten isohko mieskuoro Helsingistä, Mestarilaulajat. Ruoka ja seura oli hyvää. Hallituksen yksimielisellä päätöksellä ateria maksettiin kuoron varoista, kun kerta Kiteen konsertista tuli rahaa 300 euroa.

Klo 20 oli varattu kaupungintalosta harjoitustila tunniksi. Klo 21 tuli bussimme viemään meidät muutaman kilometrin päähän Bock´s corner breweryyn, pienpanimoon. Siellä meillä oli esiintyminen klo 22.20. Ostimme vuoroamme odotellessa jälkiruoaksi maistiaisia eli pääasiassa olutta tai siideriä. Esiintymistila oli hieman ahtaahko ja akustiikka ei vanhassa kivinavetassa oikein toiminut. Muutamassa kappaleessa mentiin välillä eri rytmeillä mutta pääsimme kyllä yksimielisyyteen Hanna-Kaisan komennuksessa. Keikan jälkeen bussi toi suurimman osan hotellille ja loput jäivät kuuntelemaan ohjelman loppuun ja tulivat tuntia myöhemmin kun kiltti Osmo lupasi kuljettaa meidät kahdessa erässä.

 

Pe 6.5.2016

Aamulla ensimmäiseksi oli harjoitukset kaupungintalolla klo 10.45. Tila oli varattu puoleksi tunniksi. Sitten siirryimme kadun toiselle puolelle Rewell Centeriin. Venäläinen Sudaruska-kuoro esiintyi ensin ja meidän vuoromme oli toisena klo 12. Meidän osuutemme menikin nopeammin kuin luulimmekaan, aikaa oli varattu 20 min, vajaa vartti riitti. Tila oli kauppakeskuksen aula ja siksi akustiikka ei ollut hääppöinen. Tämä altto ei ainakaan kuullut sopraanoja. Niinpä seurattiin vain Hanna-Kaisan viittomia ja toivottiin että lopetamme samassa sävellajissa. Suurin piirtein laulut menivätkin hyvin. Iltapäivä olikin sitten omaa aikaa. Paikallisen ystävänsä avulla Hanna-Kaisa järjesti kirppiskierroksen, johon oli mahdollisuus osallistua kuka halusi. Kaupoissa oli tietenkin käyty ja kuulema pyöräilemässä ja uimassa meressäkin, arvannette varmaan kenestä on kyse. Viimeistään klo 18.15 oli ohje kokoontua ev. lut. kirkon eteen. Klo 18.30 alkoi Viron kamarikuoron konsetti ja liput oli ostettu etukäteen halvemmilla hinnoilla. Kirkko tulikin aika täyteen. Siinäpä oli kuorolle esimerkkiä kuinka oikein lauletaan. Konsertin jälkeen kirmasimme kaupungintalolle harjoituksiin. Klo 20.30 alkoi kaupungintalon juhlasalissa Festari-iltamat, jossa meidän osuutemme oli n. 21.45. Rakennus on luultavasti rakennettu Venäjän vallan aikaan ja juhlasali oli varmaan tehty Keisarin visiittiä ajatellen, erittäin kaunis ja koristeellinen sali kattomaalauksineen ja kristallikruunuineen. Esitys tuntui menevän ihan hyvin. Meidän osuutemme jälkeen oli kreikkalaistanssia ja musiikkia, mukavaa vaihtelua kuorolaululle. Illan viimeisenä esiintyjänä oli amerikkalainen barbershop-kvartetti Sterling. Aivan mielettömän tarkkaa yhteistyötä ja kuinka yksimielinen sävelkorva! Yleisö taputti raikuvasti, allekirjoittanut mukana. Sittenpä ohjelman loputtua klo 23:n jälkeen oli paluu hotellille ja aika matkata unten maille.

 

La 7.5.2016, äitienpäivän aatto

Nautimme viimeisen hotelliaamiaisen ja klo 10 nakkasimme matkalaukut linjuriin. Esiintymisvaatteet oli oltava jo mukana/päällä. Samaan aikaan Wasa Bygdekör esiintyi Rewell Centerissä jonka jälkeen siirryimme yhteisharjoituksiin kaupungintalolle juhlasaliin. Harjoitukset kestivät lähes 2.5 h ja siirryimme sitten jalan Arbikseen, ruotsinkieliseen kansalaisopistoon, jossa meidän kuorojen yhteiskonsertti alkoi klo 14. Pari pikaista harjoitusta ja sitten pääsimmekin Wasa Bygdekörin tarjoamille kahveille. Liekö nälkä jo ollut mutta leipä oli todella hyvää. Ilma oli jo tosi lämmin, n. 21 astetta eikä asiaa auttanut että ponchot vedettiin vielä päälle mutta urhoollisesti kestimme tämän toukokuisen päivän helleaallon. Esitykset sujuivat hyvin, ei tainnut suurempia mokia sattua. Oli mukava laulaa yhdessä Bygdekörin kanssa. Yleisöä olisi toivonut olevan enemmän, oli vain vajaa 10 katsojaa, joista 4 meidän omat avecit. Lopuksi kukitettiin kuorojemme vetäjät ja muistettiin kuoroja muutenkin puolin ja toisin. Aunuksesta oli julkaistu Ifolor-kirja jonka olemassaolosta emme olleet kuulleet ja Bygdekör lahjoitti meille yhden omilla allekirjoituksilla varustettuna. Nautimme vielä jäljellä olevia leipiä ja kahvia ja starttasimme matkaan n. klo 16 kieppeillä. Kolmen pysähdyksen taktiikalla saavuimme kotiin juuri vähän ennen puolta yötä.

 

Loppukaneetti:

Matka oli todella mukava. Sää suosi. Esiintymisiä/harjoituksia oli paljon mutta siitä huolimatta oli myös omaa aikaa. Ja esityksiä oli hyvin erilaisissa paikoissa, kirjaimellisesti kirkosta kapakkaan. Tykkään matkustaa kuoromme kanssa, kiistoja ei ole ja jokainen osaa hallita juomisensa (Venäjän reissuilla ilmaisen ja runsaan vodkatarjonnan äärellä testattu).

 

Vaasan kuorofestivaaleilta jäi oikein hyvä maku ja voisin aivan hyvin käydä siellä toistekin. Ja moni on samaa mieltä kanssani.

 

Kiitos kaikille!

 

Soile Korpelainen, sihteeri

bottom of page